Soláriá ako zdroj vitamínu D

09.10.2009 Celý región

Brusel (Belgicko) 9. októbra (PROTEXT/ots) – Aby sa zaistilo, že ľudské telo bude prijímať vyvážené množstvo vitamínu D, mali by sa predovšetkým v zime využívať soláriá.
Toto odporúčanie vyslovila výskumná skupina vedená profesorom Johanom Moanom pri Univerzite v Osle na základe štúdie, ktorá bola práve publikovaná v odbornom časopise Photochemistry and Photobiology (Fotochémia a fotobiológia). „V zimných mesiacoch hladina vitamínu D významne klesá, pretože slnko vydáva príliš málo ultrafialového žiarenia, ktoré stimuluje produkciu vitamínu D v ľudskej pokožke. Pokiaľ v tomto období využívate soláriá, dá sa tak tomuto prerušeniu zabrániť a udržať si vyváženú hladinu vitamínu D, “ tvrdí Johan Moan.

„Soláriá teda ponúkajú nielen kontrolovanú cestu k opáleniu, ale ich používaním možno zároveň predísť nedostatku vitamínu D, “ dodáva ku komentáru pána Moana Christina Lorenzová, predsedníčka Európskeho združenia pre slnečné žiarenie (European Sunlight Association - ESA). V soláriu, pokračuje pani Lorenzová, možno vypracovať individuálny program opaľovania, ktorý bude brať do úvahy typ pleti užívateľa, typ opaľovacieho lôžka a čas expozície, tak aby pleť bola chránená pred spálením, ktorému sa treba vyhnúť tak v soláriu, ako aj vonku.
Ako dokázali lekárske štúdie uskutočnené na celom svete, vitamín D má pozitívny vplyv na zdravie buniek, kostí i orgánov a pôsobí proti autoimunitným a kožným onemocneniam. Na 90 % sa vytvára v pokožke pri stimulácii UV žiarením.
Európske združenie pre slnečné žiarenie (ESA) je zastrešujúca európska organizácia opaľovacieho priemyslu a zastupuje 28 národných združení a firiem z 15 členských štátov EÚ, Nórska, Švajčiarska, Ruska a USA. Sídli v Belgicku.

Informácie:
Zhrnutie štúdie „Johan Moan, Zoya Lagunova, Emanuela Cicarma, Lage Aksnes, Arne Dahlback, William B. Grant, Alina Carmen Porojnicu: Sunbeds as Vitamin D Sources” („Soláriá ako zdroj vitamínu D“) na stiahnutie nájdete na adrese www.sunlightresearchforum.eu.
 

Vyberte región